De ontsnapte moordenaar die zondag in de Verenigde Staten werd neergeschoten, gaat waarschijnlijk over een paar dagen terug naar de gevangenis. 

Dat hebben de autoriteiten in de VS laten weten.

David Sweat wordt behandeld in een ziekenhuis. Zodra zijn gezondheidssituatie dat toelaat, wordt hij overgedragen.

Sweat zal worden aangeklaagd voor zijn uitbraak. "Het wordt een eenvoudige zaak. We hebben als bewijs twee gaten in de celmuren", zei een openbaar aanklager maandag.

De veroordeelde moordenaar ontsnapte samen met andere gevangene, Richard Matt. Die overleed vrijdag nadat hij door de politie was neergeschoten. Het duo was ruim drie weken geleden ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de staat New York.

Mexico

Volgens gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York waren de criminelen van plan om naar Mexico te gaan, meldt CNN. Sweat heeft dat toegegeven, zei Cuomo.

Eerder werd al duidelijk dat het tweetal bij hun ontsnapping was geholpen door een medewerkster van de gevangenis, Joyce Mitchell. Zij is opgepakt. Ze zouden Mitchell's echtgenoot vermoorden en dan met de auto naar Mexico rijden, gebaseerd op de theorie dat Mitchell verliefd was op een van de mannen", vertelde Cuomo.

"Daar zouden ze gelukkig verder leven. Dat is een sprookje dat ik als kind niet las, maar we geloven allemaal wat we willen geloven."