Voormalige Dutchbatters hebben maandag geschokt gereageerd op nieuwe informatie die maandag bekend is geworden over de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995.

Ze eisen dat Nederland alles in het werk stelt om verdere opheldering te krijgen. Dat staat in een verklaring van Vereniging Dutchbat 3.

Maandag werd de documentaire Waarom Srebrenica moest vallen uitgezonden, van Human/VPRO in samenwerking met Argos.

Uit Amerikaanse documenten blijkt dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen.

Ook zouden bondgenoten voorkennis hebben gehad over een mogelijke aanval op Srebrenica door de Bosnische Serviërs. Die informatie werd niet gedeeld met Nederland.

Toenmalig minister Joris Voorhoeve van Defensie zei maandag dat veel slachtoffers gespaard zouden zijn gebleven als er serieuze luchtsteun was gekomen. Hij noemt het stilhouden "buitengewoon ernstig". In de documentaire komt ook naar voren dat documenten uit de weken van rond de val van Srebrenica nog niet zijn vrijgegeven.

Verklaring Dutchbat 3

Dutchbat 3 wil "niks anders dan dat de complete waarheid over de val van de enclave in 1995 op tafel komt", zegt de vereniging in de verklaring. "Ook al worden daarbij misschien wonden weer opengereten bij veteranen."

De vereniging eist dat alle stukken rond de missie openbaar worden gemaakt. Ook als deze bestempeld zijn als staatsgeheim. "De Staat is dit verplicht aan de veteranen van Dutchbat 3, hun families, gezinnen, nabestaanden in Bosnië en de Nederlandse bevolking."

Advocaat Karremans

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Thom Karremans, heeft met de oud-Dutchbat-commandant gebeld over de VPRO-documentaire. Karremans viel eerst stil, zei dan: "Ik heb het altijd geweten, ik heb het alleen niet kunnen bewijzen." De oud-VN-militair wist dat hij destijds "politieke belangen" tegen zich had, aldus Knoops in het KRO-NCRV-programma Oog in oog.

Knoops zal nu namens Karremans alsnog volledige openheid eisen. De VS houden immers nog steeds informatie achter. Als Nederland daar niet in Washington op aandringt, wil Karremans voor een Amerikaanse rechter een procedure gaan voeren volgens de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur.