Een 24-jarige man opende vrijdag het vuur op het strand van twee hotels in de Tunesische badplaats Sousse. 38 mensen kwamen om het leven, voornamelijk toeristen. De aanslagpleger werd door de beveiligers gedood.

Een groep verdachten is aangehouden op verdenking van betrokkenheid. 

De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken sprak maandag van "een significant aantal verdachten". vermoedelijk is de dader getraind door jihadisten in buurland Libië. De aanslag is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Alle 38 doden zijn nog geïdentificeerd. 

Het gaat om dertig Britten, drie Ieren, twee Duitsers, een Belgische, een Portugees en een Rus.

Tunesische autoriteiten hebben draconische maatregelen genomen.

Om de veiligheid in het land te garanderen heeft het leger reservisten ingezet om plekken te beveiligen waar veel toeristen komen. Ook moeten tientallen moskeeën de deuren sluiten omdat er zou worden opgeroepen tot geweld.

Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hulp toegezegd.

De ministers van Binnenlandse Zaken van Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben bij een bezoek aan Sousse hulp toegezegd aan Tunesië in de strijd tegen terrorisme.

Europese reisorganisaties haalden duizenden toeristen terug uit Tunesië. 

Zaterdag annuleerden reisorganisaties in heel Europa reizen naar Tunesië. Bovendien werden duizenden toeristen naar huis gevlogen. Grote reisorganisaties uit Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben hun reizen naar Tunesië voor de rest van het vakantieseizoen geannuleerd.

Tientallen Nederlanders hebben besloten voorlopig niet naar Tunesië te vliegen.

Nederlandse vakantiegangers hebben hun reis geannuleerd of omgeboekt, na de aanslag van vrijdag. De eerstvolgende klanten van Corendon zouden dinsdag naar Tunesië gaan aan boord van een toestel van Transavia. Een op de drie heeft inmiddels besloten niet mee te gaan. Concurrent TUI heeft alle vluchten naar Tunesië tot 4 juli geschrapt.

Dreigingsniveau in Nederland blijft vastgesteld op 'substantieel'.

''De recente aanslagen in Tunesië, Frankrijk en Koeweit laten zien dat de jihadistische dreiging diffuus is'', staat in het dreigingsbeeld.  ''Daarom is het belangrijk dat de professionele aandacht en inzet niet verslapt. Deze actuele ontwikkelingen worden meegenomen in de uitwerking en uitvoering van het antiterrorismebeleid.''