De Egyptische procureur-generaal Hisham Barakat is omgekomen als gevolg van de bomaanslag op zijn konvooi eerder op maandag. 

Dat melden ministers volgens AFP. Aanvankelijk stelden bronnen bij de politie dat Barakat slechts lichtgewond was geraakt. 

De 65-jarige Barakat was als procureur-generaal onder meer verantwoordelijk voor de rechtszaken tegen verslaggevers van al-Jazeera. Hij werd in 2013 aangesteld door interim-president Adly Mansour. Vervolgens stortte hij zich op veel zaken tegen prominente leden van de Moslimbroederschap. 

Barakat is volgens de BBC eerder met de dood bedreigd. De Egyptische tak van IS riep recentelijk op tot aanslagen op de rechterlijke macht, nadat zes militanten waren opgehangen. 

Video: Beelden van vlak na de bomaanslag

De zaak tegen twee journalisten van al-Jazeera, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, is maandag hervat. Zij worden ervan beschuldigd de Moslimbroederschap te steunen. Ze zouden doelbewust foutieve informatie hebben verspreid om de nationale veiligheid te ondermijnen. De rechtbank doet op 30 juli uitspraak in de twee zaken.