De Verenigde Staten hebben tot nu toe minder dan honderd Syrische strijders getraind om te strijden tegen Islamitische Staat (IS). 

Dat meldt persbureau AP maandag.

Het getal ligt een stuk lager dan de beoogde 5.400 nieuwe strijders die de VS jaarlijks willen trainen om de strijd met IS aan te gaan.

Het trainingsprogramma van Syrische rebellen die tegen IS moeten gaan vechten, is een belangrijk element van de Amerikaanse strategie in de strijd tegen IS. 

In totaal heeft het Amerikaanse congres 500 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor het trainingsprogramma, dat parallel loopt met de opbouw van een Irakees leger. 

Afwijzingen

Het grote probleem is het tekort aan beoogde militairen. Zo'n zesduizend vrijwilligers hebben zich bij de Amerikanen gemeld, maar velen zijn afgewezen op basis van fysieke redenen of omdat er vermoed wordt dat ze extremistische banden hebben.

Van de zesduizend vrijwilligers kwamen er vijftienhonderd door de eerste keuring; zij wachten nu af waar ze zullen worden opgeleid. Slechts een handjevol van zo'n honderd strijders bevinden zich daadwerkelijk in het opleidingstraject.