De burgemeestersverkiezingen in de Moldavische hoofdstad Chisinau zijn gewonnen door de pro-Europese Dorin Chirtoaca. 

De verkiezing werd gezien als een test of de voormalige Sovjet-republiek op zou schuiven richting de Europese Unie of juist naar Rusland. Chirtoaca kreeg 53,54 procent van de stemmen. Zijn pro-Russische uitdager Zinaida Greceanai bleef steken op 46,46 procent. 

Moldavië, dat na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk werd, ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Vorig jaar tekende het land een associatieverdrag met de Europese Unie, zeer tegen de zin van Rusland. Moskou verbood vervolgens de import van fruit en groente uit Moldavië. Dat was een forse klap voor het land, dat zwaar leunt op de agrarische sector. 

De overwinning van Chirtoaca is een stevige impuls voor de pro-Europese partijen in Moldavië, die een krappe meerderheid in het parlement hebben. "Ik voel me herboren", aldus de 38-jarige Chirtoaca. "Voor de derde keer gekozen worden betekent vertrouwen, vreugde en dankbaarheid." 

De Moldavische premier Chiril Gaburici trad op 12 juni af na twijfels over de echtheid van zijn diploma's. Er moet nu een nieuwe regering worden gevormd.