In een ziekenhuis in Taiwan is maandag een twintigjarig slachtoffer overleden aan de brandwonden die ze opliep bij de explosie zaterdagavond van een brandbare kleurstof voor een show in een attractiepark. 

Het slachtoffer is de eerste van de bijna vijfhonderd gewonden die is bezweken.

Gevreesd wordt dat zij niet de laatste is. Er liggen maandag nog 439 gewonden in ziekenhuizen, 211 van hen op de intensive care, aldus plaatselijke media.

Bij een dansfeest in het Formosa Fun Coast Water Park werd het publiek zaterdag bedolven onder gekleurd poeder. 

Brandbaar poeder

De gekleurde stof gemaakt van maismeel bleek uiterst brandbaar toen er brand uitbrak. Meer dan tweehonderd mensen liepen zeer ernstige brandwonden op. Het is nog niet bekend hoe de brand tijdens het spektakel is ontstaan.

Het vermoeden bestaat dat de oorzaak een sigarettenpeuk of kortsluiting is. "We weten nog niets zeker, maar wel is duidelijk dat er veel mensen aan het roken waren. Bovendien was het die dag erg warm", zegt een woordvoerder van de polite. 

Eetbaar

Volgens de leverancier is de stof ongevaarlijk en zelfs eetbaar, maar ook brandbaar. De gekleurde stoffen werden door een soort kanon over de feestgangers, vooral studenten, uitgestort. Het is de laatste jaren een populair spektakel op feesten en bij sportevenementen zoals marathons.

De organisator van het feest van zaterdag, Lu Chung-chi, is voor verhoor aangehouden en op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft zijn excuses aangeboden, net als de bestuurder van het attractiepark, Chen Hui-ying.

Video: Eerste dode door explosie Taiwan