Vertegenwoordigers van de rivaliserende Libische parlementen zaten zondag in Marokko voor het eerst samen aan de onderhandelingstafel.

Volgens onderhandelaars is daarmee een belangrijke stap gezet richting de vorming van een eenheidsregering in het door geweld geplaagde land.

Libië heeft twee regeringen en parlementen sinds een gewapende groep Tripoli veroverde en een eigen kabinet opzette. Het door de internationale gemeenschap erkende parlement werkt ondertussen vanuit het oosten van het land.

Europese landen zitten in hun maag met de chaos in Libië. Ze vrezen dat het land een toevluchtsoord wordt voor extremistische groeperingen en mensensmokkelaars. Om een einde te maken aan de verdeeldheid begeleiden de Verenigde Naties de gesprekken over de vorming van een nationale regering.

Geweld

Het geweld in het Noord-Afrikaanse land gaat ondertussen gewoon door. Volgens een legerwoordvoerder zijn zondag zestien Libische militairen om het leven gekomen tijdens gevechten met opstandelingen die banden zouden hebben met terreurgroep Al-Qaeda.