Bij de parlementsverkiezingen in Burundi zijn maandag geen waarnemers aanwezig van de Afrikaanse Unie (AU).

Het regionale samenwerkingsverband liet weten dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor een vrije, eerlijke en transparante stembusgang.

Eerder lieten oppositiepartijen in Burundi al weten de parlementsverkiezingen van maandag en de presidentsverkiezingen op 15 juli te boycotten. Ze vinden het ongrondwettig dat president Pierre Nkurunziza voor een derde termijn wil gaan. België liet vorige week al weten de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen.

Vlucht

Door de spanningen en het geweld in het Afrikaanse land zijn meer dan honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Ook zijn tientallen doden gevallen.

De angst voor een nieuw etnisch conflict is groot. Twaalf jaar geleden eindigde een jaren durende burgeroorlog met naar schatting meer dan driehonderdduizend doden.

Geweerschoten

Maandag klonken in de hoofdstad Bujumbura geweerschoten. In de hele stad was veel politie op de been. In de wijk Musaga, waar gewelddadige protesten hebben plaatsgevonden tegen president Nkurunziza, stonden voor de stemlokalen voornamelijk militairen en politiemensen in de rij om te gaan stemmen en nauwelijks gewone burgers.