Een Spaans jongetje van zes is overleden aan difterie. Zijn ouders hadden geweigerd hem te laten inenten.

De jongen overleed in een ziekenhuis in Barcelona. Het is voor het eerst in 29 jaar dat er iemand in Spanje sterft aan de infectieziekte.

De patiënt was eind mei opgenomen op de kinderafdeling van het  hospitaal. Hij had sindsdien last van ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en nierfalen. De laatste weken leefde de jongen aan een beademingsmachine.

De ouders hebben de afgelopen weken in de lokale media al schuld betuigd over het besluit hun zoon Pau niet in te enten. Het geval heeft vooral in Catalonië tot een hevige discussie geleid over de anti-vaccinatielobby in deze regio. Tegenstanders van vaccinaties zijn bang voor de mogelijke bijeffecten van de injecties.

Wettelijk verplichten

Mede door deze zaak is de roep in Spanje tot het wettelijk verplichten van het inenten van jonge kinderen tegen difterie ook sterker geworden. Kinderen die in contact waren geweest met de jongen zijn inmiddels getest. Acht van hen waren ook besmet, maar de ziekte zette niet door omdat deze kinderen wel waren ingeënt.

Difterie wordt via hoesten overgedragen. De ziekte was vroeger één van de meest voorkomende doodsoorzaken onder jongere kinderen. De infectie tast de slijmvliezen in de keel en neus aan, waardoor ademhalen heel moeilijk wordt. Ook het zenuwstelsel van de patiënt kan worden beschadigd.

In Nederland zijn sinds 1990 geen gevallen van difterie meer bekend.