Tunesië heeft tot nu toe tien slachtoffers geïdentificeerd van de aanslag vrijdag in badplaats Sousse. Het gaat om acht Britten, een Belgische vrouw en een Duitser.

Dat heeft het Tunesische ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt.

Het officiële dodental van de aanslag staat op 39.

Onder de doden van de aanslag in Tunesië zijn zeker vijftien Britten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen zaterdag bekendgemaakt. Groot-Brittannië stuurt een speciaal team met diplomaten, politie en medewerkers van het Rode Kruis naar Tunesië.

Dader

Ook is bekend geworden dat de dader een Tunesiër is, hij komt uit het stadje Gaafour, in het arme centrale gouvernement Siliana.

De man studeerde aan de universiteit Kairouan en was nooit in het buitenland geweest, zei de Tunesische premier Habib Essid zaterdag. De man werd vrijdag door de politie doodgeschoten. Hij was tot dat moment een onbekende van de autoriteiten.

Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De terreurgroep noemde de schutter bij zijn jihadistische alias, Abu Yahya al-Qayrawani. 

Busladingen toeristen waren zaterdagochtend onderweg naar de luchthaven Enfidha-Hammamet, in de hoop op het vliegtuig naar huis te kunnen stappen. Ook de eerste Nederlandse toeristen zijn inmiddels teruggekeerd.

​Toerismesector

Gevreesd wordt dat de toerismesector van Tunesië zwaar te lijden krijgt onder deze aanslag en een eerdere in maart op het Bardomuseum in Tunis, waarbij 22 doden vielen.

De sector is een belangrijke peiler onder de Tunesische economie en draagt voor zo'n 15 procent bij aan het bruto nationaal product.

De aanslag werd gepleegd vlak voor aanvang van het hoogseizoen. Hotelmedewerkers vrezen daarom voor hun baan. De directeur van het Imperial Marhaba zei dat het hotel volledig is ontruimd.

Voor de aanslag was het hotel voor driekwart volgeboekt. "We hebben vandaag nul klanten, maar we behouden ons personeel", zei Mohammed Becheur. "Deze zomer wordt moeilijk, maar we houden vertrouwen voor de lange termijn."