Vliegtuig met Nederlandse toeristen uit Tunesië geland op Schiphol

Een vliegtuig met vooral Nederlandse toeristen uit Tunesië is zaterdagochtend geland op Schiphol, een dag na de bloedige aanslag in de badplaats Sousse.

Het gaat om een extra vlucht die is ingezet door reisorganisatie Arke, onderdeel van TUI.

Onder de passagiers zijn mensen die hun vakantieoord vervroegd verlaten vanwege de bloedige aanslag op een strand bij hotel Impérial Marhaba in de Tunesische plaats Sousse. Het vliegtuig vertrok rond 3.45 uur Nederlandse tijd vanuit Tunesië. 

Een tweede vliegtuig met Nederlandse toeristen komt zaterdagmiddag minstens anderhalf uur later aan dan gepland. Oorzaak van de vertraging is dat het vliegtuig moest wachten op mensen die eerder naar huis willen, liet een woordvoerster van TUI zaterdag weten.

Het vliegtuig dat reist via het Tunesische eiland Djerba zou oorspronkelijk om 15.55 uur landen, dat is nu naar verwachting 17.30 uur. Op deze vlucht zitten 180 mensen van wie de vakantie voorbij is en ook veertien Nederlanders die eerder naar huis willen.

IS

De aanslag is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist door Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging heeft via Twitter laten weten verantwoordelijk te zijn. 

Terroristen openden vrijdag met kalasjnikovs het vuur op toeristen. Zeker 39 mensen kwamen om, onder wie veel toeristen die verbleven in twee hotels aan de kust. Ook een Belgische vrouw is omgekomen, zo werd zaterdag bekend.

Britse toeristen

Ook Britse toeristen die naar huis willen worden opgehaald. De Britse touroperators Thomson en First Choice Holidays hebben tien vliegtuigen naar Tunesië gestuurd. In totaal gaat het om ongeveer 2.500 Britten die op vakantie zijn in Tunesië.

Groot-Brittannië is het land dat de meeste inwoners verloor, aldus de Tunesische regering. Tot nu toe zijn zeker vijf Britten geïdentificeerd, maar zowel Groot-Brittannië als Tunesië vreest dat dat aantal nog oploopt.

Thomson en First Choice Holidays hebben zaterdag laten weten dat meerdere klanten van hen zijn gedood en gewond zijn geraakt. De geplande vakanties van beide operators naar Tunesië zijn komende week geannuleerd.

Tip de redactie