Eén van de gevangenen die drie weken geleden ontsnapte uit een zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis is vrijdag nabij de Canadese grens doodgeschoten door de politie. De andere zou nog voortvluchtig zijn.

Dat meldt een bron aan persbureau AP. Ook andere Amerikaanse media melden het nieuws.

Het gaat om de 48-jarige Richard Matt. Onbevestigde berichten stellen ook dat de politie de andere ontsnapte gevangene, de 35-jarige David Sweat, op de hielen zou zitten. De politie heeft wegblokkeringen ingesteld in het zwaarbeboste gebied waar de schietpartij plaatsvond.

Volgens The New York Times brak er een schotenwisseling uit, nadat federale agenten een afgelegen gebied bij de Canadese grens hadden omsingeld. De politie vermoedde dat Matt en Sweat zich schuil hielden in enkele jachthutten.

Video: Politie op zoek naar tweede ontsnapte gevangene VS

Matt en Sweat ontsnapten op 5 of 6 juni uit uit de zwaarbeveiligde gevangenis in Dannemora in de Amerikaanse staat New York door een gat te maken in een stalen muur en via pijpleidingen naar buiten te kruipen. Honderden agenten zochten de afgelopen weken naar de gevangenen.

Geholpen

De criminelen werden geholpen door twee medewerkers van de gevangenis, die gereedschap leverden. Een vrouwelijke medewerkster zou de mannen oppikken. In ruil daarvoor zouden zij de echtgenoot van de medewerkster vermoorden. De vrouw kreeg spijt van haar daad en zit inmiddels vast.

Eerder deze week werd ook een andere medewerker van de gevangenis opgepakt. De gevangenisbewaarder zou het gereedschap in bevroren vlees aan de gevangenen hebben overhandigd. Ook voorzag hij hen van verf en gaf hij ze toegang tot looppaden achter de cellen, die onderdeel waren van de vluchtroute.

Ontvoeringen

De autoriteiten hadden deze week het vermoeden dat de criminelen onderweg waren naar Canada. Ze zouden vooral 's nachts op de vlucht zijn en zich overdag stil houden.

Matt heeft drie moorden en een aantal overvallen en ontvoeringen op zijn strafblad staan en is veroordeeld tot 25 jaar cel. Sweat heeft levenslang gekregen voor de moord op een agent.