De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag op een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de schietpartij in Charleston het lied Amazing Grace gezongen.

Obama zong de bekende christelijke hymne na een toespraak van een half uur. De hele zaal viel hem na twee zinnen bij.

De herdenkingsbijeenkomst vond plaats ter gelegenheid van de begrafenis van voorganger en Democratisch politicus Clementa Pickney. Hij was één van de negen Afro-Amerikaanse kerkgangers die vorige week werden doodgeschoten in de stad Charleston in South Carolina.  De dader, Dylann Roof, had racistische motieven. Obama en Pickney waren bevriend.

De president stelde tijdens zijn grafrede dat de pijn van de dood van de slachtoffers diep snijdt omdat zij in hun kerk werden vermoord.  "De kerk vormt het hart van veel Afro-Amerikaanse levens", stelde hij. "Het is een plek die we van ons kunnen noemen in een vaak vijandige wereld."

Confederate Flag

In navolging van andere vooraanstaande Amerikaanse politici heeft president Barack Obama in zijn toespraak ook kritiek geleverd op de confederale vlag. De president noemde de vlag een symbool van onderdrukking.

Obama zei dat de VS te lang blind is geweest voor de pijn die de vlag van de confederatie veroorzaakt. "Door die vlag neer te halen geven we uiting aan de genade van God", aldus Obama.

Slavernij

Hillary Clinton heeft dinsdag bedrijven opgeroepen alle producten met een afbeelding van de confederale vlag uit de schappen te halen.

De vlag werd gebruikt door de zuidelijke troepen tijdens de Burgeroorlog. De strijd tussen noord en zuid ging vooral over het besluit om de slavernij af te schaffen. Schutter Dylann Roof had zichzelf op diverse internetfora afgebeeld met de Confederate Flag. Hij droeg het symbool ook tijdens de schietpartij.