Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft het homohuwelijk vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) voor heel Amerika gelegaliseerd. 

Dat meldt Bloomberg.

Het besluit van het hooggerechtshof zorgt ervoor dat homoseksuele stellen in heel Amerika kunnen trouwen, al kunnen staten de invoering nog wel enkele dagen of weken vertragen. 

In de historische beslissing heeft het hof het verbod op het homohuwelijk wettelijk ongeldig verklaard. Vóór het besluit was het homohuwelijk in 37 Amerikaanse staten toegestaan. 

Vijf van de negen rechters van het hooggerechtshof stemden voor het opheffen van het verbod op het homohuwelijk. 

''Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen. Deze vrijheid mag hen niet langer ontzegd worden'', aldus rechter Anthony Kennedy.

Verzet

Conservatieve opperrechters verzetten zich tot het laatst toe tegen openstelling van het huwelijk. President van het hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: ''dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht''.

De aartsconservatieve rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof ''een gevaar is voor de Amerikaanse democratie''.

Video: Hooggerechtshof VS keurt homohuwelijk goed

Reactie Obama

"Vandaag is een grote stap op het pad naar gelijkheid", sprak president Barack Obama na het besluit. "Homoseksuele stellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander."

Obama sprak over de gelijkheidsbeginselen waar de Verenigde Staten op zijn gebaseerd en hoe het soms een worsteling is om recht te doen aan die principes. 

"Maar soms zijn er dagen zoals deze, wanneer die langzame, gestage inspanning wordt beloond met rechtvaardigheid, die als bij donderslag zegeviert", zei de president. 

Volgens Obama heeft het Hooggerechtshof "bevestigd dat alle Amerikanen recht hebben op een gelijke bescherming door de wet, dat alle mensen gelijkwaardig moeten behandeld, onafhankelijk van wie ze zijn en van wie ze houden."

Tot slot zei hij: "Wat vandaag is gebeurd geeft ons hoop dat in de vele kwesties waarmee wij worstelen, vaak op een zeer pijnlijke manier, echte vooruitgang wel mogelijk is."

'Mijlpaal'

Bloomberg noemt het oordeel van het hooggerechtshof een "grondwettelijke mijlpaal", en vergelijkt deze met het besluit in 1967 om interraciale stellen het recht te geven om te trouwen.

Onder Amerikanen is de steun voor het homohuwelijk de laatste jaren sterk gegroeid. Uit een peiling van Gallup in mei bleek dat zestig procent van de Amerikanen vóór legalisering is. In 1999 was dat nog 27 procent.

Reactie COC

Ook COC Nederland noemt de uitspraak "historisch". "Het Hooggerechtshof erkent vandaag dat de liefde van lesbiennes, homo's en bi's even veel waard is als die van ieder ander, en dat we volwaardige burgers zijn," reageert voorzitter Tanja Ineke. 

"Ik denk dat velen net als ik ontroerd zijn dat ook het meest toonaangevende land van de westerse wereld nu het huwelijk openstelt", aldus Ineke. "Wat op 1 april 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, werd een niet meer te keren globale ontwikkeling. Het Hof kiest de goede kant van de geschiedenis."

Conservatieve Amerikanen gruwen van de uitspraak. Presidentskandidaat Mike Huckabee noemde het vrijdag ''een van de meest desastreuze uitspraken van het hof''.