Rusland ziet niets in het idee om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten voor een door de VN gesteund internationaal tribunaal. 

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt ''negatief'' tegenover deze optie te staan.

Persbureau Reuters meldde deze week dat het Nederlandse kabinet inzet op een dergelijk tribunaal.

Op die manier zou de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen, aldus anonieme bronnen tegen de persdienst.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat er nog geen keuze is gemaakt. Hij noemt de Russische reactie ''voorbarig'' omdat er nog geen vastomlijnde precieze voorstellen zijn gedaan hoe de daders moeten worden berecht. Hij spreekt daar nog over met bondgenoten en betrokken landen.

Verschillende opties

De landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) ''kijken naar verschillende opties'', aldus Koenders.

Het is ''heel onverstandig'' om nu een optie vast te leggen. Er moet gezocht worden naar consensus over de meest effectieve manier om mensen voor de rechter te krijgen. ''Er moet wel een beetje haast bij gezet worden.''

Vlucht MH17 werd bijna een jaar geleden vermoedelijk neergeschoten boven het conflictgebied in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden onder wie 196 Nederlanders verloren daarbij het leven. Er zijn aanwijzingen dat het vliegtuig van Malaysian Airlines is neergeschoten door een BUK-raket afkomstig uit Rusland.

Dossier vliegramp Oekraïne