In de Tunesische stad Sousse zijn vrijdag twee hotels aangevallen in de wijk El Kantaoui waar veel toeristen verblijven. Daarbij zijn zeker 39 doden zijn gevallen.

De meeste slachtoffers zijn toeristen. 36 mensen zijn gewond geraakt. 

Onder de doden zouden volgens het ministerie van Gezondheid van Tunesië in ieder geval Duitsers, Britten en Belgen zijn. Sky News meldt dat er ook een Ierse vrouw onder de slachtoffers is. Het Britse ministerie zegt dat er zeker vijf landgenoten zijn overleden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tunesië zijn er onder de slachtoffers toeristen van zes nationaliteiten. De aanslag is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist door Islamitische Staat (IS). De beweging heeft via Twitter laten weten verantwoordelijk te zijn. 

Volgens eerdere berichten was er sprake van twee schutters die met kalasjnikovs het vuur hebben openden op toeristen. Volgens AP is er echter sprake van maar een schutter. Of deze is gedood of gearresteerd is onduidelijk. 

Video: IS eist aanslag Tunesië op

Nederlanders

In het hotel Impérial Marhaba waar de aanslag heeft plaatsgevonden hebben zes Nederlanders via TUI een reis geboekt. Met alle gasten is inmiddels contact geweest. Dat zegt een woordvoerder tegen NU.nl. TUI zegt dat er in totaal 84 Nederlanders verspreid over zes hotels in het gebied zitten. Met deze mensen is nog geen contact gelegd.

In totaal zitten er 520 toeristen uit Nederland in Tunesië. Voor 182 van hen is zaterdag de vakantie afgelopen; zij zouden dan dus hoe dan ook terugreizen naar Nederland. De overige klanten mogen zelf beslissen of zij hun vakantie voortzetten.

TUI heeft de vluchten naar Tunesië van zaterdag en woensdag en volgende week zaterdag geannuleerd. Het Belgische Jetairfly, ook onderdeel van het internationale reisconcern TUI heeft een vliegtuig, dat vanaf Brussel op weg was naar Tunesië om laten keren vanwege de aanslag.

Ook Arkefly annuleert vluchten naar Tunesië vanwege de aanslag.

Rubberboot

De schutter of schutters zouden per rubberboot op het strand zijn gekomen. Volgens ooggetuigen had de dader of daders hun kalasjnikovs in ingeklapte parasols verborgen.

De autoriteiten hebben het strand en de omgeving van het getroffen hotel hermetisch afgesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in nauw contact te staan met de Nederlandse ambassade in Tunis die op dit moment uitzoekt of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

De stad is ook populair bij Nederlandse vakantiegangers. De badplaats aan de Golf van Hammamet is de derde stad van het Noord-Afrikaanse land en kent een oud stadscentrum met een vermaarde medina.

Reisadvies

Na de aanslag in Sousse is het reisadvies voor Tunesië vrijdagmiddag licht aangepast. De aanslag wordt nu vermeld op de website onder het kopje 'laatste ontwikkelingen', meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het gebied waar Sousse in ligt, wordt al langere tijd gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's en terroristische dreiging. Daar verandert niets aan. Reizigers krijgen het advies extra alert te zijn, vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen.

Video: Man uit Sittard was vlakbij bloedbad Sousse