Bij een explosie in een sjiitische moskee in Koeweit zijn vrijdag 25 doden en 202 gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Dat meldt Al-Jazeera.

Op het moment van de aanslag was het vanwege het vrijdaggebed druk in de getroffen al-Sadeq-moskee. Het gebouw wordt gebruikt door sjiieten. Volgens Reuters blies een zelfmoordterrorist zich midden in de moskee op.

Het aantal doden zal vermoedelijk stijgen. Een aantal van de ruim vijftig gewonden is er ernstig aan toe. Volgens de minister-president van Koeweit is de aanslag op de moskee een poging om de eenheid in het land te verstoren.

Video: Doden bij aanslag op moskee Koeweit

De sjiitische minderheid in Koeweit staat voor bijna 40 procent van de bevolking van 850.000 Koeweiti's. Het land wordt sinds halverwege de achttiende eeuw geregeerd door de soennitische familie al-Sabah.

De islamieten zijn diep verdeeld sinds de dood van de profeet Mohammed in 632, onder meer over de vraag wie de profeet heeft opgevolgd, de rol van die opvolger(s) en de betekenis van de profeet in het geloof.

Minderheden

De sjiieten vertegenwoordigen tussen de 10 en 20 procent van de moslims. In het westen van Arabisch schiereiland leven grote sjiitische minderheden.

Soennitische extremisten inclusief de terroristen van Islamitische Staat beschouwen sjiieten niet als moslims en staan erg vijandig tegen de sjiieten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Koeweit zou bij IS liggen, volgens claims die op sociale media zijn verschenen.