Een grote overwinning donderdag voor de zorgwet van de Amerikaanse president Barack Obama: het Hooggerechtshof oordeelde dat de subsidies die Amerikanen krijgen om een verzekering af te sluiten rechtsgeldig zijn.

Tegenstanders van de wet hadden een zaak aangespannen tegen de Affordable Care Act op basis van enkele regels in de wet. 

Toen wat in de volksmond Obamacare heet werd ingevoerd, werd het voor elke Amerikaan verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Arme Amerikanen komen in aanmerking voor subsidies.

Om de aanschaf te vergemakkelijken werden er websites opgezet - digitale marktplaatsen - waar mensen polissen van verschillende maatschappijen kunnen bekijken en vergelijken.

'State exchange'

In de wet staat dat mensen hun verzekering via een zogenoemde 'state exchange' moeten aanschaffen. Een aantal conservatieve staten weigerde echter een website op te zetten, waardoor inwoners van die staten terecht moesten op de federale website. 

De tegenstanders vonden dat de mensen die hun verzekering op de federale website afsloten niet in aanmerking kwamen voor een subsidie, omdat in de tekst wordt gesproken over 'state exchanges'.

Enkele regel

De regering meent dat deze letterlijke lezing van een enkele regel in de wet de geest van de wet negeert, en het Hooggerechtshof ging daar donderdag in mee. Zes van de negen rechters oordeelden dat Amerikanen in aanmerking komen voor de subsidies, ongeacht hun woonplaats. 

In het hele land hadden tot maart dit jaar zich 10,2 miljoen mensen opgegeven voor Obamacare. Daarvan wonen er 6,4 miljoen in staten waar geen 'state exchange' is opgezet. Zij zijn aangewezen op de federale marktplaats.

Van alle mensen die zich hebben gemeld voor een verzekering komt ongeveer 85 procent in aanmerking voor een inkomensafhankelijke toelage.

Reacties

De reacties lagen donderdag voorspelbaar genoeg langs partijpolitieke lijnen diametraal tegenover elkaar. Democratische politici toonden zich verheugd, Republikeinse presidentskandidaten als Mick Huckabee, Marco Rubio zien niets in Obamacare.

Video: 'Hooggerechtshof pareert aanval op Obamacare'