Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn terug in Kobani, een Syrische stad aan de grens met Turkije. 

Dat melden verschillende internationale media, waaronder AFP.

De stad wordt volgens al-Jazeeradat met Koerdische troepen sprak, van drie kanten aangevallen door IS. Bij de gevechten zouden donderdag al tientallen slachtoffers zijn gevallen.

Door de bomaanslag op de grenspost alleen al zouden twaalf doden en zeventig gewonden zijn gevallen volgens medische hulpverleners in een ziekenhuis. Syrië beschuldigde Turkije van steun aan de terreurbeweging IS door te melden dat de aanval op Kobani donderdag vanaf Turks grondgebied is uitgevoerd. Turkije heeft dat tegengesproken.

Slachtoffers

AFP spreekt inmiddels van een tweede autobom die zou zijn ontploft in Kobani. Ook hier zouden slachtoffers bij zijn gevallen. Ook zou IS circa twintig Koerdische vrouwen en kinderen in de omgeving van Kobani hebben vermoord.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat er doden zijn gevallen bij gevechten tussen IS en Koerdische strijders in het centrum van de stad. IS-strijders zouden Kobani zijn binnengedrongen in uniformen van de Koerdische strijdmacht. 

Video: Nieuwe gevechten rond Kobani gemeld

Versterking

Koerdische troepen heroverden Kobani begin dit jaar na vier maanden vechten op IS. Ze werden gesteund door de VS, dat luchtaanvallen uitvoerde op doelen van IS in en bij de stad. De Koerdische troepen roepen inwoners van de stad nu op binnen te blijven tot er versterking is.

Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 losbarstte, had Ayn al-Arab naar schatting 45.000 inwoners, de meesten Koerden, maar ook Arabieren en etnische Armeniërs en Turkmenen.

Hasakah

IS zou in de nacht van woensdag op donderdag ook een offensief zijn gestart bij Hasakah, een overwegend Koerdische stad in het noordoosten van Syrië. Bij gevechten tussen Syrische regeringstroepen en IS zouden vijftig mensen zouden zijn omgekomen. IS zou twee wijken van Hasakah hebben ingenomen.