Er is een tweede medewerker van de zwaarbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat New York opgepakt. De man, bewaker Gene Palmer, wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de recente uitbraak van twee moordenaars begin juni.

Dat heeft zijn advocaat woensdag (lokale tijd) tegenover CNN bekendgemaakt.

De 57-jarige Palmer zou bevroren vlees, waarin gereedschap zat verstopt, de cellen van de gevaarlijke ontsnapte gevangenen Richard Matt en David Sweat hebben binnen gesmokkeld. Hij gaf ze een schroevendraaier en een moersleutel, waarmee ze allerlei klusjes konden doen.

Volgens ABC News kreeg hij in ruil voor de verboden smokkelwaar schilderijen van de moordenaars. Palmer voorzag hen van verf. Ook gaf hij de criminelen toegang tot looppaden achter de cellen, die onderdeel waren van de vluchtroute.

De gevangenisbewaker wordt er tevens van beschuldigd bewijsmateriaal te hebben vernietigd, aldus zijn raadsman.

Video: Opnieuw medewerker gevangenis ontsnapte moordenaars opgepakt

Medewerkster

Eerder al werd de 51-jarige medewerkster Joyce Mitchell opgepakt wegens medeplichtigheid. Volgens de openbaar aanklager heeft ze gereedschap de gevangenis binnen gesmokkeld.

Volgens CNN was zij het die het bevroren vlees, hamburgers, door de hoofdingang van de gevangenis loodste en in de vriezer stopte. Vervolgens moest Palmer het vlees afgeven aan de gevangenen. In het vlees zouden onder meer ijzerzaag-messen zitten.

Klopjacht

Mitchell, die mogelijk een relatie had met een van de gevangenen, hielp hen op een bijzondere voorwaarde. De deal was dat zij haar echtgenoot zouden vermoorden.

De klopjacht op de zware criminelen Matt en Sweat is nog in volle gang. Er is dna van de moordenaars gevonden in een vakantiehuisje zo'n dertig kilometer van de gevangenis.