Militanten van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben bij aanvallen op dorpen in Nigeria circa veertig mensen gedood. Ook in buurland Niger werden slachtoffers gemaakt.

De strijders vielen in Nigeria twee dorpen in de noordoostelijke deelstaat Borno binnen, staken huizen in brand, vermoordden dorpelingen met wapens die in auto's waren gemonteerd en beroofden er winkels.

Daarmee lijkt aan de recente geweldsgolf geen einde te komen. In de afgelopen weken zijn in het noordoosten van Nigeria al meer dan honderd mensen vermoord, vooral door bomaanslagen.

Ook in Niger werd een bloedbad aangericht, meldden veiligheidsbronnen woensdag. Vijf bewoners werden vermoord toen Boko Haram-terroristen, gezeten op paarden en motorfietsen, een dorp in het zuiden aanvielen. Na het vermoorden van de bewoners stichtte Boko Haram brand in het dorp.

Grondoffensief

Vorige week richtte de terreurorganisatie in dezelfde regio ook al een bloedbad aan: toen stierven 38 mensen. Het leger heeft aangekondigd met grondtroepen en luchtaanvallen de strijders op te sporen en uit te schakelen.

Ondanks dat Niger veel militairen inzet tegen de terreurorganisatie is het zuidelijk deel van het land dit jaar al tientallen keren aangevallen. Autoriteiten hebben intussen meer dan zeshonderd mensen opgepakt die worden verdacht banden te hebben met Boko Haram.

De islamitische militanten zaaien vooral dood en verderf in Nigeria. Dorpen worden aangevallen en er vinden massale gijzelingen en verkrachtingen plaats. Afgelopen zes jaar vielen er duizenden doden. Boko Haram heeft tot doel de extreem-strenge moslimwet sharia in te voeren.