Dzjochar Tsarnajev, een van de daders van de aanslag op de Boston Marathon, is woensdag door de rechter formeel veroordeeld tot de doodstraf. Eerder kreeg hij dezelfde straf al van de federale jury.

Er kwamen drie mensen om het leven bij de aanslag op 15 april 2013. Meer dan 250 mensen raakten gewond. 

De nu 21-jarige Tsarnajev liet samen met zijn broer bij de finish van de marathon twee bommen afgaan. Zijn toen 26-jarige broer Tamerlan Tsarnajev kwam later om bij een vuurgevecht met de politie.

Tijdens de zitting sprak Tsarnajev voor het eerst sinds zijn arrestatie, enkele dagen na de aanslag. Hij betuigde spijt voor zijn daden tegenover de slachtoffers en familieleden.

Spijt

In het betoog vertelt Tsarnajev dat hij spijt heeft van de levens die hij heeft genomen en het leed dat hij heeft veroorzaakt. "Ik bid tot Allah en vraag hem om de slachtoffers van de aanslag en hun families genade te schenken."

"Vlak na de aanslag, waar ik schuldig voor ben bevonden, heb ik van een aantal slachtoffers de namen en gezichten leren kennen. Tijdens de zitting werden dat er meer. Er is geen ziel die meer last draagt dan de mijne", aldus Tsarnajev.

Volgens de rechter heeft de dader bewust de levens van onschuldige mensen afgenomen. "Je zult niet herinnerd worden als een geliefd persoon, maar als iemand die de dood van onschuldigen op zijn geweten heeft", aldus de rechter tegenover Tsarnajev.

Video: Anti-doodstraf demonstranten pleiten voor levenslange celstraf Tsarnajev

Nabestaanden

Eerder op de dag hebben tientallen slachtoffers en familieleden getuigd tegen Tsarnajev. Ze vertelden hoe groot de impact van de aanslag op hun levens was.

Het is waarschijnlijk dat Tsarnajev in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. In dat geval zal hij vermoedelijk jarenlang in de dodencel zitten.

Doodstraf

Boston is de hoofdstad van de staat Massachusetts, die sinds 1984 geen doodstraf kent. Vanwege de ernst van het misdrijf is de zaak in federale handen terechtgekomen en is de doodstraf mogelijk. Tsarnajev zou nadat alle beroepsmogelijkheden en gratieverzoeken zonder resultaat blijken te zijn geweest, met injecties worden geëxecuteerd.