De Zuid-Afrikaanse regering heeft vorige week de wet overtreden door de president van Sudan Omar Hassan al-Bashir toestemming te geven het land te verlaten. 

Dat heeft een hoge rechter in Pretoria bepaald.

Bashir kreeg op 14 juni te horen dat hij het land niet mocht verlaten in afwachting van een beslissing van de rechtbank over een internationaal arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Terwijl de rechtbank zich daar een dag later over boog, zat Bashir in het vliegtuig naar huis met medeweten en hulp van de Zuid-Afrikaanse regering.

De rechter wil nu dat openbaar aanklagers overwegen de regering van president Jacob Zuma te vervolgen. ''Een democratische staat gebaseerd op de wet, kan niet bestaan of functioneren als de regering zijn constitutionele plichten negeert en faalt orders van de rechter op te volgen'', aldus rechter Dustan Mlambo.

Volkerenmoord

Al-Bashir wordt door het ICC gezocht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt door de aanklager verantwoordelijk gehouden voor genocide in de regio Darfur. Omdat Zuid-Afrika het strafhof erkent, had het land al-Bashir kunnen arresteren en uitleveren.

Op de manier waarop Zuid-Afrika de kwestie rond al-Bashir behandelde kwam internationale kritiek. Onder andere Nederland en de VS toonden zich teleurgesteld.