Duitsland en Oostenrijk hebben woensdag beide de Hongaarse ambassadeurs in hun land op het matje geroepen over het negeren van de EU-regels over het opnemen van vluchtelingen door Hongarije.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit van Hongarije om te stoppen met het terugnemen van migranten uit andere EU-landen een ''eenzijdige beslissing''. Wenen heeft de Europese Commissie gevraagd om te onderzoeken of de actie van Hongarije in strijd is met EU-wetgeving.

Het gebeurt niet vaak dat EU-landen onderling elkaars ambassadeurs ontbieden.

Ook uit Brussel kwam de nodige kritiek op Boedapest. ''We zijn van mening dat bestaande afspraken gerespecteerd moeten worden'', aldus eurocommissaris Kristalina Georgieva van Internationale samenwerking en Humanitaire Hulp verwijzend naar het akkoord van Dublin.

Het akkoord voorziet erin dat vluchtelingen die in Europa asiel aanvragen, dat moeten doen in het land waar ze in eerste instantie arriveren. Ze moeten in dat land ook de procedure afronden. Migranten die dat nog niet hebben gedaan, maar wel al naar andere Europese landen zijn gereisd, moeten dus terug naar het land waar ze de procedure startten.