De Amerikaans inlichtingendienst NSA luistert de Franse president François Hollande niet af. 

Dat heeft een woordvoerder van de NSA woensdag gezegd in een poging de diplomatieke schade te beperken nadat duidelijk was geworden dat de dienst Franse presidenten bespioneerde.

Hollande heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama woensdag gebeld over de pijnlijke kwestie. Obama heeft hem verzekerd dat hij zich blijft inspannen om deze tussen bondgenoten onaanvaardbare praktijken te beëindigen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bemoeide zich met de rel. Hij benadrukte op een persconferentie dat "een vriend zoals Hollande" niet wordt bespioneerd.

En dat gold ook voor andere regeringsfunctionarissen. Spionage is niet aan de orde "tenzij er een specifieke en belangrijke reden is die samenhangt met onze nationale veiligheid. Maar daarvan is mij in dit geval niets bekend."

De NSA-woordvoerder beklemtoonde dat "we de communicatie van president Hollande niet onder de loep nemen en zullen die ook niet onder loep gaan nemen". Over het afluisteren van de voorgangers van Hollande, Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac repte hij niet.

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft documenten geopenbaard waaruit blijkt dat de NSA de politici bespioneerde.

Financiële crisis

De WikiLeaks-documenten bevatten samenvattingen van gesprekken tussen Franse regeringsambtenaren over de wereldwijde financiële crisis, de toekomst van de Europese Unie en de relatie tussen de regering van Hollande en die van bondskanselier Merkel. Zo wordt duidelijk dat Hollande al in 2012 een exit van Griekenland uit de eurozone vreesde.