De Britse politie heeft honderden verdachten in het vizier die mogelijk betrokken zijn geweest in misbruikzaken in de Britse plaats Rotherham. 

Dat maakte het nationale onderzoeksteam dat op de zaak is gezet, woensdag bekend.

De namen van de verdachten doken op tijdens operatie Stovewood die in december werd begonnen. Het gigantische misbruikschandaal met wel 1400 slachtoffers speelde zich af in de jaren 1997-2013.

Onderzoekers reppen van ''verschrikkelijk'' misbruik en zeggen ''zeer verontrustende gebeurtenissen'' te onderzoeken, aldus de BBC.

In een eerder rapport schreef professor Alexis Jay uitgebreid over de misbruikpraktijken. Ze ontdekte dat kinderen zwaar werden geïntimideerd en werden gedwongen getuige te zijn van gewelddadige verkrachtingen. Daarna werden ze bedreigd, als ze iets zouden vertellen. 

Kinderbescherming

Vooral bendes van voornamelijk Aziatische criminelen verkrachtten, ontvoerden, mishandelden en intimideerden.

Volgens het onderzoek was zeker een derde van de slachtoffers bekend bij de kinderbescherming. Dat kostte politiechef Shaun Wright van South Yorkshire de kop. Hij was in de betreffende jaren verantwoordelijk voor de kinderbescherming.

Toezichthouders in de eerste twaalf jaar van de onderzochte periode schoten volgens Jay ernstig tekort en problemen werden zwaar gebagatelliseerd.