Er is veel verzet tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen die de Europese Commissie voor ogen heeft. De vluchtelingenquota zouden politiek onhaalbaar zijn.

De verdeelsleutel voor 40.000 migranten die over zee naar Europa komen, zou donderdag op een EU-top worden besproken, maar veel lidstaten zijn tegen het plan. ''Het idee dat Brussel quota kan opleggen, werkt niet'', aldus een diplomaat woensdag. Mogelijk zit er wel een vrijwillige regeling in.

De commissie laat weten vast te houden aan haar voorstel van quota omdat het ''moreel juist'' zou zijn. Het dient de Europese belangen, waaronder de veiligheidsbelangen, aldus Europees Commissaris Kristalina Georgieva.

Volgens het plan zou Nederland zo'n 4 procent van de vluchtelingen op moeten vangen, dat komt neer op zo'n tweeduizend migranten. Voor Duitsland is zo'n 15 procent van de vluchtelingen gerekend en Frankrijk 11 procent. De verdeling is onder andere gebaseerd op het aantal inwoners per land en het bruto nationaal product.

Tegen

Met name de grotere Europese landen, maar ook Oost-Europese landen, zijn fel tegen het voorstel omdat ze met de verdeelsleutel meer migranten moeten opvangen dan aanvankelijk het idee was.

Met de verspreiding wil Brussel Italië en Griekenland, waar nu de meeste vluchtelingen aankomen, ontlasten. EU-lidstaten krijgen 6000 euro voor elke vluchteling die ze opnemen via dit herlocatie-systeem.