Gewapende mannen hebben woensdag meer dan veertig inwoners van dorpjes bij de Nigeriaanse stad Maiduguri gedood. Het gaat vermoedelijk om een aanslag van terroristenorganisatie Boko Haram.
 

Dat meldt persbureau AFP woensdag.

Het is de zoveelste bloederige aanslag van Boko Haram in zeer korte tijd. De organisatie heeft de afgelopen weken meerdere malen aanvallen uitgevoerd op dorpjes en zelfmoordaanslagen gepleegd op centrale locaties in grotere steden als Maiduguri.

Eerder deze week ontplofte in Noord-Nigeriaans dorp een zak met explosieven. Deze was gevonden in een verlaten kamp van Boko Haram in de buurt en meegenomen door nieuwsgierige dorpelingen.

Opgelaaid

De strijd tussen Boko Haram en het leger is weer opgelaaid nadat eind mei de 72-jarige Muhammadu Buhari wordt beëdigd als nieuwe president van Nigeria. Hij kondigde bij zijn inauguratie aan het hoofdkwartier van het leger te willen verplaatsen van de hoofdstad Aduja naar Maiduguri, een gebied waar Boko Haram regelmatig huishoudt.

Buhari was al eerder aan de macht in het land met naar schatting 175 miljoen inwoners. Hij leidde met ijzeren vuist een militaire junta in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Extremisten

Juist die militaire achtergrond heeft hem vermoedelijk de overwinning bij de verkiezingen opgeleverd. De Nigerianen hopen dat Buhari de extremisten van Boko Haram kan verslaan.

De terreurbeweging heeft meer dan 13.000 mensen gedood en 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.