Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, Jane Hartley, ontboden. 

Aanleiding is een document van klokkenluiderswebsite Wikileaks, waarin wordt geconcludeerd dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in de periode 2006-2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande heeft bespioneerd. 

Frankrijk zal acties die de veiligheid van het land in het geding brengen "niet tolereren", stelt president Hollande in een presidentiële verklaring. De Verenigde Staten moeten hun belofte om Franse staatshoofden niet te bespioneren respecteren. 

Hollande heeft woensdagochtend een spoedbijeenkomst met verschillende ministers, onder wie minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken en minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken.

Het was al bekend dat de NSA, met hulp van de Duitse inlichtingendienst BND, spioneerde bij Franse autoriteiten. Dat ook de drie Franse presidenten zijn bespioneerd was nog niet bekend. De Verenigde Staten hebben de oorspronkelijkheid van de Wikileaks-documenten, waarin de spionage werd onthuld, niet bevestigd.

Mobiele nummer

De WikiLeaks-documenten bevatten samenvattingen van gesprekken tussen Franse regeringsambtenaren over de wereldwijde financiële crisis, de toekomst van de Europese Unie en de relatie tussen de regering van Hollande en die van bondskanselier Merkel. Zo wordt duidelijk dat Hollande al in 2012 een exit van Griekenland uit de eurozone vreesde.

De documenten bevatten de meest gedetailleerde en gevoelige informatie, zoals het mobiele nummer van de huidige president. Ook staan mobiele nummers vermeld van verscheidene andere leden van het Elysée, het Franse presidentiële paleis.

Video: NSA bespioneerde Chirac, Sarkozy en Hollande