De landen die met de Iraanse regering onderhandelen over het atoomprogramma van Iran zijn bereid het land hoogwaardige reactoren en andere moderne technologieën te bieden als het de activiteiten terugschroeft die kunnen leiden tot de productie van kernwapens.

Dat staat in een vertrouwelijk document dat in handen is van persbureau AP

Het document is een van de bijlages die bij een definitief akkoord zal worden gevoegd, als dat er komt. Over tientallen punten in het document is nog geen overeenstemming, maar technische samenwerking is een van de minst omstreden onderwerpen. 

Een van de voorstellen die in het document beschreven worden is de levering van meerdere lichtwaterreactoren, die de zwaarwaterreactor in Arak die nog in aanbouw is moeten vervangen. Met de zwaarwaterreactor zou Iran jaarlijks genoeg verrijkt plutonium kunnen produceren voor meerdere kernwapens. Verder stellen Iran onderhandelingspartners voor het land te bevoorraden met nucleaire brandstof voor de reactoren en de splijtstaven na gebruik weer weg te halen en te helpen bij het onderhoud. 

Naast het leveren van technologie wordt Iran ook verlichting van de internationale sancties in het vooruitzicht gesteld.

Meningsverschillen

De deadline voor een definitief akkoord lonkt echter en er bestaan nog veel meningsverschillen. Zo willen de Verenigde Staten en de andere landen die met Iran praten de sancties geleidelijk afbouwen. Ayatollah Ali Khamenei zei dinsdag pas een definitief akkoord te willen ondertekenen zodra alle sancties zijn opgeheven. 

Ook zei hij er weinig in te zien om het langdurig onderzoek naar het Iraans kernprogramma te stoppen. Khamenei wil internationale onderzoekers kunnen weigeren op militaire bases. Het Iraans parlement heeft daarvoor al een wetsvoorstel opgesteld. Mocht dat worden ingevoerd, dan kan internationale onderzoekers naast de militaire bases ook de toegang worden geweigerd tot onderzoek en wetenschappers.

"We weigeren de beperkingen van tien jaar te accepteren", aldus Khamenei tijdens een speech dinsdagavond. "We hebben de onderhandelaars laten weten hoeveel jaar acceptabel is en onderzoek en ontwikkeling moeten door kunnen gaan tijdens de beperkingen van het programma."

Het commentaar van Khamenei geeft zijn diplomaten weinig ruimte voor concessies als het gaat om de nucleaire deal die Iran met zes wereldmachten voor 30 juni zou moeten sluiten. Ook daagt de ayatollah de Verenigde Staten hiermee uit, met name omdat Iran de deal alleen wil tekenen als de economische sancties van de VS op Iran worden opgeheven.

De zes wereldmachten, waaronder de VS, willen al maanden een akkoord bereiken over het kernprogramma van Iran. De internationale gemeenschap wil dat programma aan banden leggen om te voorkomen dat het land kernwapens kan maken.