Meer dan dertig slachtoffers en familieleden van de aanslag op de Boston Marathon in 2013 gaan woensdag getuigen tijdens de zitting waarop de rechter de dader formeel ter dood gaat veroordelen.
 

Dat meldt persbureau AP.

De getuigen gaan voor de rechtbank vertellen hoe groot de impact van de aanslag op hun levens is. De rechter velt woensdag , na de getuigenissen, een oordeel over dader Dzhokhar Tsarnaev.

Deze uitspraak is echter een formaliteit: een federale jury besloot in mei al dat Tsarnaev ter dood moet worden veroordeeld.

Bij de aanslag in april 2013 kwamen drie mensen om het leven. Meer dan 250 slachtoffers raakten gewond. Tsarnaev liet samen met zijn broer bij de finish van de marathon een bom af gaan.

Beenamputatie

Onder de slachtoffers die het woord gaan voeren bevindt zich een Texaanse hardloopster die door de aanslag een been is verloren. Ook zal een moeder spreken van twee zoons van wie allebei een been moest worden geamputeerd.

Ook de 21-jarige dader mag het woord voeren, als hij dat zou willen. Hij werd door de federale jury veroordeeld voor dertig aanklachten, waaronder het uitvoeren van een terroristische aanslag. Het tweetal wist een aantal dagen uit de handen van de politie te blijven. Zijn broer, Tamerlan, stierf tijdens een vuurgevecht met de politie.

Tsarnaev heeft bekend de aanslag te hebben gepleegd, maar stelde voor de rechtbank dat zijn broer het brein was achter het plan. De broers stelden dat de bomaanslag een vergeldingsactie was voor alle Amerikaanse troepen in moslimlanden.