Het Eurostar treinverkeer is dinsdag stilgelegd na ongeregeldheden tijdens stakingen bij de ingang van de Kanaaltunnel. Stakers blokkeren de sporen en stichten brandjes. 

Dit heeft een woordvoerster van Eurostar gezegd. 

Het treinverkeer is tot nader order stilgelegd. Als het goed is, rijden de treinen woensdag weer volgens schema.

In Calais en Dover heerst een verkeerschaos door een staking van personeel van veerboten. Boze werknemers van veermaatschappij MyFerryLink blokkeerden dinsdag ook de haven van Calais.

Door de acties varen er geen ferry's naar Dover. Het stakende bootpersoneel liep onder meer op het spoor en stichtte brandjes in de tunnel.

Baanverlies

De medewerkers voeren actie omdat Eurotunnel, de exploitant van de tunnel tussen Engeland en Frankrijk, twee veerboten van MyFerryLink wil verkopen aan het Deense bedrijf DFDS. De werknemers vrezen onder meer het verlies van hun baan.

Door de acties ontstaan gevaarlijke toestanden voor vrachtwagenchauffeurs. Aangezien de files voor de haven van Calais nog langer zijn dan normaal, proberen de vele migranten in Calais die illegaal naar Engeland willen massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.

Video: Beelden van de staking

Chaos

Transport en Logistiek Nederland (TLN) sprak dinsdagmiddag van een grote chaos en adviseert vrachtwagenchauffeurs om Calais op dit moment te vermijden en overtochten te boeken via andere havens zoals Duinkerken.

Daar zijn dinsdagavond om 19.00 en om 01.00 uur extra afvaarten gepland, meldde de brancheorganisatie. Volgens een woordvoerster stond er dinsdagmiddag 30 kilometer file voor de haven van Calais.