Het dodental van de hittegolf in Pakistan is dinsdag opgelopen tot bijna zevenhonderd. 

Dat meldt persbureau AFP dinsdag. 

Autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd en de Pakistaanse premier Nawaz Sharif roept op tot actie. Het Pakistaanse leger zal centra opzetten waar mensen die bevangen zijn door de hitte opgevangen kunnen worden.

De hittegolf heeft het zuiden van het land in zijn greep. Sinds zaterdag zijn de meeste mensen omgekomen in de stad Karachi. Het is daar tussen de 45 graden overdag en 33 graden 's nachts. 

Ziekenhuizen

De afgelopen vier dagen stierven 612 mensen in overheidsziekenhuizen, en nog tachtig in privé-klinieken, meldt de BBC. Duizenden anderen worden ook behandeld, waarvan sommigen zich in kritieke toestand bevinden.

Ziekenhuizen zijn afgeladen met mensen die door de hitte zijn bevangen. Vooral ouderen bezwijken, veel uit armlastige gezinnen. 

Kunstregen

De regering overweegt ook kunstmatige regen te maken om verlichting te brengen, met name boven het zwaar getroffen Karachi. Het blad Dawn berichtte dat er in Karachi topoverleg is geweest over de mogelijkheid het te laten regenen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in China om de luchtvervuiling te verminderen. Daar worden chemicaliën op bepaalde wolken uitgestrooid die dan regenval bevorderen.

Stroomstoringen 

Heet weer is niet ongebruikelijk in Pakistan tijdens de zomermaanden, maar langdurige stroomstoringen hebben de zaken verslechterd, aldus de BBC.

De groeiende vraag naar electriciteit voor airconditioning valt samen met de grotere behoefte aan stroom tijdens de Ramadan, als moslims overdag vasten.

Premier Sharif had beloofd dat er niet bezuinigd zou worden op electriciteit, maar sinds de start van de Ramadan vorige week is het aantal stroomonderbrekingen toegenomen.

Video: Dodental hittegolf in Pakistan loopt op tot bijna zevenhonderd