De Japanse premier Shinzo Abe is dinsdag uitgejouwd tijdens een ceremonie ter herdenking van de Slag om Okinawa, die zeventig jaar geleden plaatsvond.

Dat meldt de BBC.

Enkele aanwezigen schreeuwden "Ga naar huis!" naar de premier. Anderen maakten hem uit voor "oorlogszaaier" en "leugenaar". Het komt bijna nooit voor dat een Japanse premier in eigen land wordt uitgejouwd.

Een menigte van enkele duizenden mensen kwam dinsdag bijeen om de 250.000 slachtoffers te herdenken die om het leven kwamen tijdens de enige landveldslag van Japan in de Tweede Wereldoorlog.

Herdenking Slag om Okinawa

Tot op de dag van vandaag heerst op het eiland bitterheid over de offers die de bevolking van Okinawa bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zelfmoord

Ongeveer 100.000 Japanse soldaten sneuvelden tijdens de Slag om Okinawa, die drie maanden duurde. Daarnaast lieten ook meer dan 100.000 burgers het leven: het merendeel pleegde zelfmoord op bevel van Japanse militaire commandanten.

Veel inwoners van Okinawa zijn boos over de omvang van de Amerikaanse troepenmacht die op het eiland is gestationeerd. Volgens hen behandelen zowel Tokio als Washington het eiland als een koloniale bezitting en negeren zij de wens van de bewoners om de Amerikaanse bases te sluiten.  

Patstelling

In maart ontstond een patstelling tussen de Japanse regering en het provinciale bestuur van Okinawa, toen de gouverneur van het eiland opdracht gaf de bouw van een nieuwe Amerikaanse legerbasis stil te leggen.

Okinawa herbergt zo’n 26.000 Amerikaanse soldaten. Zij zijn gelegerd in verschillende bases, die gezamenlijk een vijfde van het eiland in beslag nemen.