Gouverneur Nikki Haley en senator Lindsey Graham van South Carolina willen dat de omstreden 'Confederate flag', de vlag van de zuidelijke Amerikaanse staten tot het einde van de burgeroorlog, niet langer wappert bij het regeringsgebouw in Columbia. 

Zij kondigden dit maandagavond aan op een persconferentie, meldt persbureau AP. 

Haley stelde wel dat het symbool altijd onderdeel zal blijven van South Carolina. Ze zei op de persconferentie dat of de vlag nou op het regeringsgebouw of in een museum hangt, het altijd in het dna van de staat zal blijven.

De vlag, die voor veel Amerikanen staat voor rassenscheiding en het slavernij-verleden van Amerika, ligt onder vuur vanwege de schietpartij in een kerk in Charleston. Een 21-jarige blanke man schoot in die kerk negen zwarte Amerikanen dood.

Volgens de gouverneur zien sommigen de vlag echter als een gedenkteken en een manier om de voorouders te eren, en is dat  geen haat of racisme. Het verwijderen van de vlag zal sommige inwoners van de staat verdriet doen, maar Haley stelt dat het tijd is om het symbool neer te halen.

''Die vlag, een belangrijk onderdeel van ons verleden, vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat'', aldus Haley.

Amerika's grootste supermarktketen Walmart liet maandag weten alle spullen met de omstreden confederate vlag uit het assortiment te halen "We willen nooit iemand beledigen met de producten die we aanbieden", zei een woordvoerder tegen CNN. De Amerikaanse zender vroeg aan de verkoopsites Amazon en e-Bay of zij van plan zijn hetzelfde te doen, maar die hebben niet gereageerd.

Prominenten

Een groot aantal prominente politici riep de afgelopen dagen al op de vlag naar beneden te halen. Onder hen bevonden zich president Barack Obama, voormalig presidentskandidaat Mitt Romney en kandidaat Jeb Bush.

De Amerikaanse vlag en de vlag van South Carolina bij het parlementsgebouw hingen de afgelopen dagen halfstok. Dit gold niet voor de Confederate flag, omdat die alleen maar halfstok kan worden gehangen als het hele parlement van de staat daar een uitspraak over heeft gedaan. Dit is door de staat bij wet vastgelegd.

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wapperde tot 2000 boven op het parlementsgebouw, maar werd na discussies verbannen naar een monument voor de burgeroorlog (1861-1865) vlakbij.