Twee vrouwelijke zelfmoordenaars hebben zeker dertig mensen met zich mee de dood in gesleept toen ze een aanslag pleegden op een drukke markt bij een moskee in Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. 

Er vielen ook tientallen gewonden bij de aanslag. In de moskee waren veel gelovigen aan het bidden vanwege Ramadan. 

Het is de vierde aanslag in korte tijd die Boko Haram pleegt in Maiduguri. De islamitische terreurbeweging voert sinds zes jaar oorlog in het grootste land van Afrika, dat 170 miljoen inwoners telt.

De strijders plegen bomaanslagen en vallen dorpen aan, waarbij veel slachtoffers vallen. Inmiddels heeft de strijd al aan meer dan 23.000 mensen het leven gekost.

Bomvesten

Het aantal aanvallen is opvallend toegenomen sinds de nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft aangekondigd Boko Haram met harde hand aan te pakken. Zo heeft Buhari veel troepen verplaatst naar Maiduguri, waar veel strijders van de terroristische organisatie zich bevinden.

De vrees is dat Boko Haram ontvoerde vrouwen en meisjes gebruikt voor de talloze zelfmoordacties. Volgens experts kunnen de bomvesten op afstand tot ontploffing worden gebracht. De terroristische organisatie heeft de afgelopen jaren honderden vrouwen en meisjes meegenomen na aanvallen op Nigeriaanse dorpen.