De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft maandag generaal Marek Tomaszycki benoemd als legerleider in oorlogstijd. 

De benoeming is volgens Komorowski een reactie op de toegenomen dreigingen en instabiliteit in de regio. Hij ging echter niet zover dat hij specifiek het conflict in Oekraïne noemde of de onrust in het Midden-Oosten. 

De uitzonderlijke beslissing komt voort uit nieuwe regels voor de Poolse strijdkrachten die zijn voorgesteld door Komorowski. Hij meent dat Polen, een lidstaat van de Europese Unie en een land aan de buitengrens van de NAVO, zich voor grote veiligheidsproblemen gesteld ziet en dat de landsverdediging moet worden gestroomlijnd. 

Komorowski is de opperbevelhebber van het leger. De president heeft de bevoegdheid om het begin en het einde van de 'oorlogstijd' uit te roepen. Tomaszycki is als gevolg van zijn benoeming verplicht om deel te nemen aan oefeningen, strategische oefeningen en het voorbereiden van de Poolse verdediging. 

Polen was ooit een satellietstaat van Sovjet-Unie en maakt zich grote zorgen over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. Het land is bezig zijn verdediging te versterken en wil ook garanties voor zijn veiligheid van de NAVO en de bondgenoten.