Een VN-commissie concludeert na onderzoek dat zowel Israël als Hamas in de Gaza-oorlog van vorig jaar mogelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd. 

De VN-commissie wijst vooral Hamas en de politieke en militaire leiding van Israël aan als schuldigen.

Het Israëlische leiderschap had door moeten hebben, zo concludeert de commissie, dat er enorme aantallen burgerslachtoffers vielen omdat Israël besloot niet van de harde koers af te wijken. Israël moet volgens de VN afstand nemen van zijn "betreurenswaardige track record" en de verantwoordelijken berechten.

Hamas en andere Palestijnse bewegingen worden door de VN beschuldigd van het op willekeurige wijze afschieten van raketten en mortieren, en van de moord op vermeende collaborateurs. 

Tijdens de Gazaoorlog kwamen volgens cijfers van de VN afgelopen zomer meer dan 2.200 Palestijnen om het leven, voor het merendeel burgers. Aan Israëlische kant vielen 72 doden, van wie 66 militairen.

'Hoogste standaard'

In een verklaring liet het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten dat het VN-rapport faalt om de verschillen te zien tussen het "morele gedrag" van Israël en de acties van de Palestijnse "terreurgroepen" waartegen het streed. 

"Terwijl zij zich verdedigden tegen aanvallen, hebben het Israëlische strijdkrachten gehandeld naar de hoogste internationale standaard", aldus het ministerie. 

'Vooringenomen'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het rapport "vooringenomen" en zegt dat de Mensenrechtenraad van de VN, die opdracht gaf tot het onderzoek, "zich bezighoudt met alles behalve mensenrechten". 

Onderwijsminister Nafatali Bennett zei dat het rapport bevlekt is "met bloed aan de handen omdat het de moord op Joden toestaat", meldt de Israëlische krant Haaretz.

Van Hamas, de dominante Palestijnse organisatie in Gaza, is nog geen reactie vernomen.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwelkomt het rapport en zegt dat slachtoffers van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht mogelijk een stap dichter bij gerechtigheid zijn gekomen.