Aanklagers in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic hebben nieuwe getuigen opgeroepen betreffende een massagraf in het Bosnische Tomasica.

Dat meldt persbureau AP maandagmiddag.

In het graf, ontdekt in 2013, lagen meer dan vierhonderd lichamen en volgens de aanklagers is er bewijs verzameld dat de betrokkenheid van Bosnisch-Servische eenheden onder het bewind van Mladic aantoont. De moorden zouden tussen 1992 en 1995 hebben plaatsgevonden in de Prijedor-regio.

Om wat voor bewijzen het gaat is niet duidelijk. De eerste getuige die werd gehoord, legde achter gesloten deuren een verklaring af. Ook de identiteit van de getuige werd niet bekendgemaakt. 

Het is uiterst ongebruikelijk dat het Joegoslaviëtribunaal een zaak heropent. De aanklagers hebben in februari 2014 hun slotpleidooi gehouden en drie maanden later begon Mladic aan zijn verdediging. De rechters hebben desalniettemin toestemming gegeven voor heropening van de zaak, omdat de bewijzen die zijn aangetroffen na de ontdekking van het massagraf niet volledig waren geanalyseerd toen de aanklagers aan hun slotpleidooi begonnen. 

Aangeklaagd

Mladic, inmiddels 72, werd in 2011 in Servië opgepakt na een klopjacht van zestien jaar. Hij is aangeklaagd wegens onder meer oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995 en genocide na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen de volkenmoord op duizenden Bosnische moslims niet voorkomen. 

Mladic, maandag in de rechtszaal aanwezig, blijft erbij dat hij op alle punten van de aanklacht onschuldig is. Het vonnis in zijn zaak zal waarschijnlijk niet voor maart 2017 worden geveld, wegens gezondheidsredenen is er vertraging ontstaan.