De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben maandag officieel een militaire missie op de Middellandse Zee aangekondigd om het smokkelen van bootvluchtelingen te verhinderen.

Van de bewindslieden mag fase één in werking treden; met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust. De missie zal eerst op zee beginnen, totdat de EU ook toestemming heeft om in Libië, waar veel migranten op de boot stappen, aan wal te gaan.

Later moeten fases twee en drie komen waarbij de boten van smokkelaars in beslag genomen en vernietigd worden. De EU wil met de maatregelen een halt toeroepen aan bendes die vluchtelingen in overvolle gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen voor hun reis naar Europa. 

Minister Bert Koenders wil dat de EU-missie snel het volkenrechtelijk mandaat krijgt om meer taken uit te voeren. ''Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen.''

Over twee weken kunnen de eerste schepen beginnen met patrouilleren om inlichtingen te verzamelen. Ook is afgesproken dat allerlei diensten en organisaties hun data gaan delen. ''Dit is een cruciaal element in de strijd tegen mensensmokkelaars. Zodra we weten hoe ze opereren, kunnen we ingrijpen’', aldus Koenders.

Hard aanpakken

De nieuwe missie is volgens hem nodig om de smokkelaars hard aan te pakken. ''Mensensmokkelaars buiten de wanhoop van migranten uit. Ze teren op de hoop waarmee bootvluchtelingen aan boord gaan van gammele bootjes, hun dood tegemoet. En ze kijken niet op of om als tientallen, honderden of duizenden mensen de oversteek niet halen. Dit soort criminele praktijken moet worden gestopt.''

De EU-ministers besloten maandag ook dat de economische sancties tegen Rusland wegens inmenging in Oekraïne worden verlengd tot 31 januari 2016. Zolang het akkoord van Minsk niet volledig wordt geïmplementeerd blijven de strafmaatregelen van kracht.

Honderdduizend

Meer dan honderdduizend migranten zijn dit jaar al de Middellandse zee overgestoken en zo'n tweeduizend vonden de dood tijdens de gevaarlijke oversteek. Wekelijks vertrekken er onder meer vanuit het onrustige Libië boten met vluchtelingen, merendeel komt aan wal in Italië of Griekenland. Naar schatting 80 procent van de vluchtelingen reist via Libië.

Eerder liet Italië al weten de stroom vluchtelingen niet meer aan te kunnen. Het land dreigde de EU dat het de mirganten toe zou staan door te reizen naar andere Europese landen, als Europa Italië niet te hulp zou schieten.