Bij het Afghaanse parlement in Kabul heeft zich maandag een zware explosie voorgedaan terwijl de parlementsleden in sessie bijeen waren. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag van de Taliban.

De Afghaanse politie meldt tegen 10.00 uur maandagochtend dat de zes aanvallers om het leven zijn gekomen en dat er een einde is gekomen aan het geweervuur, aldus Sky News. Drie agenten raakten gewond.

Zeker vijf burgers, onder wie een kind, vonden de dood bij de aanval. Meer dan dertig burgers raakten gewond, maakten de Afghaanse autoriteiten maandag bekend.

Geweervuur

Ramen werden maandagochtend uit het gebouw geblazen en kort na de ontploffing was geweervuur te horen.  

Veiligheidspersoneel raakte verwikkeld in gevechten met militante strijders die het terrein waren binnengedrongen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De parlementsvergadering werd extra goed bezocht, omdat er gestemd zou worden over de nieuwe minister van Defensie. Alle parlementsleden konden tijdig worden geëvacueerd.

Het is niet de eerste keer dat de Taliban een grootscheepse aanval uitvoeren op Afghaanse overheidsgebouwen.

Video: Explosie in Afghaans parlement

Veroverd

De Taliban claimen ook dat er in de afgelopen dagen twee districten in de provincie Kundiz zijn veroverd. Het hoofd van de provinciale raad zegt dat het district Dashti Archi van vier kanten werd belaagd. 

Er ontstonden zware gevechten voordat het district maandagochtend kon worden veroverd door de Taliban. De ongeveer 150.000 inwoners konden niet tijdig worden geëvacueerd.