De regering van Zuid-Afrika heeft voorafgaand aan het bezoek van de Sudanese president Omar al-Bashir overleg gevoerd hoe om te gaan met het internationale arrestatiebevel tegen dat staatshoofd. 

In dat geheime overleg werd bekeken hoe de president veilig van en naar Zuid-Afrika kon reizen.

Dat meldt de krant South Africa's Sunday Times zondag. Volgens de krant werd hij ook door de persoonlijke lijfwachten van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma begeleid naar zijn vliegtuig toen hij maandag uit Zuid-Afrika vertrok.

Bashir kreeg vorige week zondag te horen dat hij Zuid-Afrika niet mocht verlaten vanwege een internationaal arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Terwijl maandag een rechtbank zich boog over de vraag of de president moest worden vastgehouden en uitgeleverd, zat hij in het vliegtuig naar Sudan. De rechtbank vaardigde een arrestatiebevel uit maar dat kwam te laat.

Ministers

Enkele ministers blijken volgens de krant in het geheime overleg te hebben afgesproken dat Bashir hoe dan ook veilig naar zijn land terug kon reizen ook al zou dat tegen regels van de rechtbank ingaan en de rechtspraak ondermijnen. De krant baseert zich op regeringsfunctionarissen.

Op de manier waarop Zuid-Afrika de kwestie rond Bashir behandelde kwam internationale kritiek. Onder andere Nederland en de VS toonden zich teleurgesteld.