Honderden belangstellenden zijn in de Amerikaanse stad Charleston naar de Emanuelkerk gekomen, die voor het eerst de deuren opende na de bloederige schietpartij woensdag. 

Op die dag schoot een 21-jarige man negen Afro-Amerikaanse kerkgangers dood.

De kerk, een van de oudste zwarte kerkgemeenschappen in de VS, zat helemaal vol. In de kerkbankjes huilden, baden en zongen mensen. Een deel van de kerkgangers luisterde buiten via luidsprekers naar de dienst.

De voorganger van de dienst Norvel Gorff sprak over de dood van de kerkgangers die kwam ''als een dief in de nacht''. ''We hebben een zware tijd achter de rug en sommigen van ons waren ronduit kwaad. Het is tijd dat we ons op de negen families richten. We moeten nu solidair zijn'', aldus Gorff.

Bij de dienst waren ook de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, senator Tim Scott en de burgemeester van Charleston Joseph Riley.

Video: Kerk Charleston weer open na bloedbad

Beveiligd

Het kerkgebouw werd tijdens de dienst zwaar beveiligd. Politiemensen waren ingezet om tassen te doorzoeken en mensen met camera's weg te sturen.

Om 10.00 uur lokale tijd luidden kerken door de hele stad hun kerkklokken om solidariteit te tonen.

Lange rij

Uren voor aanvang van de dienst zondagmorgen (lokale tijd) stond er al een lange rij van mensen voor de kerk. Sommige mensen kwamen van ver, zo had een vrouw zes uur gereden om naar Charleston te komen.

Op de stoep voor de kerk lagen bloemen, knuffels en ballonnen.