In Graz in Oostenrijk zijn drie doden en 34 gewonden gevallen toen een man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. Onder de doden zou een kind van zeven jaar zijn.

De politie heeft het incident bevestigd.

De volgens de autoriteiten "verwarde man" in een groene auto, schrijft het Oostenrijkse persbureau APA. Na de aanrijding, stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij anderen aan.

Een van de gewonden verkeert nog in kritieke toestand, meldt de gouverneur van de deelstaat Stiermarken.

De politie heeft de man aangehouden. Volgens lokale media gaat het om een 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond. Bij zijn arrestatie viel hij de politie aan.

Hulpdiensten

Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leed hij aan psychoses. De autoriteiten sluiten uit dat het om een terreurdaad gaat of dat het incident een religieuze achtergrond heeft.

Getuigen zeggen dat de man met ongeveer 100 kilometer per uur de Herrengasse inreed, een winkelstraat in het centrum. Daarop ontstond grote paniek, mensen vluchtten gebouwen in. Meerdere straten in Graz zijn afgesloten.

Hulpdiensten rukten uit met onder andere zestig ambulances en vier helikopters. Vanwege de inzet bij de Formule 1-race op het circuit in het nabijgelegen Spielberg werd dat bemoeilijkt.

Burgemeester

De burgemeester van Graz, Siegfried Nagl, was getuige van het incident. Hij zag volgens lokale media in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hoe de auto op de mensen inreed.

Hij vroeg mensen die in het centrum van Graz zijn om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn.

Video: Doden nadat man op mensen inrijdt in Graz