Terroristische aanslagen hebben in 2014 veel meer levens geëist dan het jaar ervoor. 

Islamitische Staat (IS) is uitgegroeid tot de grootste jihadistische groepering, blijkt vrijdag uit een jaarlijks terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wereldwijd kwamen meer dan 32.700 mensen om bij ongeveer 13.500 aanslagen. Dat is een stijging van 81 procent. Rond de 34.700 mensen raakten gewond en 9400 mensen zijn ontvoerd door terroristische groeperingen.

Dat is drie keer zo veel als het aantal ontvoeringen in 2013. Het aantal aanslagen nam met een derde toe.

Buitenlandse strijders

Waar voorheen al-Qaeda de grootste dreiging vormde, gaat nu IS aan kop. De terroristische groep heeft over de hele wereld aanhangers en menig terreurgroep is gelieerd aan IS. Ook reizen veel buitenlandse strijders af naar Syrië en Irak. Ongeveer 16.000 mensen uit negentig landen strijden mee met IS, die volgens de VS dankbaar gebruik maakt van sociale media om mensen te ronselen.

Terroristische aanslagen werden vorig jaar het meest gepleegd in Irak, Syrië en Afghanistan. Ook in Nigeria kwamen veel mensen om het leven bij aanslagen van Boko Haram. De tactiek van terroristen is gewelddadiger geworden, stellen de VS. Zo waren er meer onthoofdingen, kruisigingen, stenigingen en massa-ontvoeringen.

Alle berichten ove Islamitische Staat in ons nieuwsdossier