De man die woensdag negen mensen doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Charleston, komt niet op borgtocht vrij. Een rechter heeft vrijdag bepaald dat hij in voorlopige hechtenis blijft.

De 21-jarige Dylann Storm Roof viel de Emanuelkerk in Charleston, South Carolina aan. Hij schoot drie mannen en zes vrouwen dood. Roof is aangeklaagd voor de moorden en verboden wapenbezit. Hij werd vrijdag voorgeleid.

Roof was niet aanwezig in de rechtszaal, maar kwam voor de rechter via een videoverbinding. Hij had handboeien om en hoorde de rechter aanvankelijk zwijgzaam aan. Daarna gaf hij antwoord op vragen. Hij vertelde dat hij 21 jaar is en werkloos is.

De rechter zei dat Roof volgens de wet niet op borgtocht vrij kan komen voor de moordaanklacht en zette de borgsom voor verboden wapenbezit op één miljoen dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of de aanslag kan worden beschouwd als een terroristische aanslag. Daarnaast bekijkt Justitie of er in de zaak sprake is van een 'hate crime'.

In de rechtszaal waren nabestaanden aanwezig. De dochter van een van de slachtoffers vergaf Roof. ''Ik zal haar nooit meer horen praten. Ik kan haar nooit meer vasthouden, maar ik vergeef je." Een moeder die haar zoon heeft verloren, zei dat ''elke vezel in haar lichaam pijn doet", schrijft de lokale krant uit Charleston, The Post and Courier. Roof liet geen enkele emotie zien toen de nabestaanden spraken.

Confederate-vlag

Naar aanleiding van de schietpartij moet de vlag van de voormalige 'Confederate States of America' (CSA) zo snel mogelijk worden verwijderd bij het parlementsgebouw in Columbia, de hoofdstad van South Carolina. Dat eist de voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie NAACP (Nationale Vereniging voor de Vooruitgang van Gekleurde Mensen) Cornell Brooks. 

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes is van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wappert nog in top in Columbia, terwijl de Amerikaanse vlag en die van South Carolina halfstok zijn gehangen. Volgens woordvoerders in Columbia is er ooit bij wet vastgelegd dat alleen het hele parlement over het neerhalen van het dundoek van de confederatie mag beslissen. En dat is nog niet gebeurd.

South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste. In de burgeroorlog die volgde ging de confederatie uitgeput ten onder in 1865.