De vredesbesprekingen in Genève over Jemen hebben niet geleid tot een wapenstilstand.

Er is geen enkele vooruitgang geboekt zei een speciale VN-gezant voor Jemen vrijdag. Er zijn nog geen afspraken gemaakt voor nieuwe gesprekken.

Volgens de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken zijn de onderhandelingen mislukt door de Houthi-rebellen, die niet wilden meepraten. "We hebben tot nu toe nog niks bereikt. Helaas hebben de Houthi's nog nergens aan meegewerkt", zei minister Riad Yassin tegen al-Jazeera. Volgens hem weigerden de afgevaardigden van de Houthi's hun hotel in Genève uit te komen.

Daarnaast zouden de gesprekken tussen de partijen die wel meededen, zijn gestrand op het aantal leden dat deel uit mag maken van de onderhandelingen, schrijft al-Jazeera. De Verenigde Naties zeiden eerder dat elke delegatie mag bestaan uit tien leden. De delegatie uit Jemen bestaat echter uit 22 mensen en wil dat die allemaal meepraten om geen macht te verliezen.

Deur open

De VN-gezant zei na afloop dat de deur openstaat voor nieuwe gesprekken. Volgens Ismail Ould Cheikh Ahmed willen alle partijen op den duur verder praten. Hij hoopt dat een wapenstilstand is bereikt voordat de vredesonderhandelingen verder gaan.

De Houthi's en de Jemenitische regering praatten afgelopen dagen over de oorlog in Jemen. De rebellen hebben tijdens zware gevechten met de regering van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi veel delen van Jemen veroverd. Een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bombardeert de Houthi's. Meer dan 2600 mensen zijn omgekomen sinds de aanvallen begonnen.