De 21-jarige man die donderdag is aangehouden heeft vrijdag bekend dat hij negen mensen heeft doodgeschoten in een kerk in Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina. 

Dat heeft een politiefunctionaris gezegd tegen nieuwszender CNN. Hij wordt aangeklaagd voor negenvoudige moord.

Met zijn daad wilde Dylan Roof naar eigen zeggen een rassenoorlog ontketenen. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor de schutter.

Roof kocht het wapen dat hij woensdag gebruikte zelf in april in een wapenwinkel in Charleston. Het gaat om een wapen met het kaliber .45.

De man ging woensdagavond de kerk binnen waar voornamelijk zwarte mensen komen. Hij was ongeveer een uur lang aanwezig in de kerk voordat hij rond 21.00 uur (lokale tijd) begon met schieten. Er kwamen zes vrouwen en drie mannen om het leven. Een van de slachtoffers is dominee Clementa Pinckney, die ook senator in de staat North-Carolina was.

Klopjacht

Agenten wisten de man aan te houden tijdens een verkeerscontrole in de plaats Shelby, 400 kilometer te noorden van Charleston. Na een klopjacht van circa dertien uur konden agenten hem inrekenen. Een tip zou tot de arrestatie hebben geleid. Hij zou zich niet verzet hebben bij de aanhouding.

Video: Verdachte schietpartij Charleston gepakt

De Emanuel African Methodist Episcopal-kerk, gebouwd in 1816, geldt als een kerk waar de zwarte gemeenschap samenkomt en is een van de oudste kerken van de stad.