De centrumrechtse oppositie heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag gewonnen. 

Het oppositieblok onder leiding van de vroegere premier Lars Løkke Rasmussen behaalde 90 van de 179 zetels in de Folketing.

Premier Helle Thorning-Schmidt gaf haar nederlaag toe en kondigde aan vrijdag haar ontslag aan te bieden. Ook stapt zij op als partijleider, ofschoon haar Sociaal-Democratische Partij lichte winst boekte en de grootste partij bleef. 

"Wij zijn op de eindstreep verslagen", zei Thorning-Schmidt. "Ik weet dat Lars Løkke houdt van Denemarken en hij moet blij zijn dat hij een Denemarken overneemt dat in een geweldige vorm steekt." 

De Liberale Partij van Løkke Rasmussen verloor ten opzichte van vier jaar geleden zeven procentpunten. De partij werd zelfs door een van haar bondgenoten, de Deense Volkspartij, als een na grootste politieke groep voorbijgestreefd. Die partij, die tegen immigratie is en sceptisch staat tegenover de Europese Unie, klom op tot 21 procent. Het is nog onduidelijk of de Volkspartij ministersposten zal opeisen, of aan de zijlijn gedoogsteun geeft, zoals zij ook voor 2011 deed. 

"Het belangrijkste voor de Deense Volkspartij is politieke invloed te krijgen", zei partijleider Kristian Thulesen Dahl. 

David Cameron

Voor de verkiezingen steunden de oppositiepartijen de inspanningen van de Britse premier David Cameron voor hervormingen binnen de Europese Unie. Verwacht mag worden dat Denemarken onder hun leiding eveneens op een lossere relatie met de EU zal aansturen. 

De Deense Volkspartij wil dat Denemarken meer bevoegdheden terughaalt uit Brussel. Ook wil de partij herinvoering van de grenscontroles aan de grenzen met Duitsland en Zweden. 

Immigratie en de gevolgen daarvan voor de Deense sociale zekerheid vormden in de campagne een van de belangrijkste onderwerpen. Beide kampen stelden een strenger immigratiebeleid in het vooruitzicht. 

"Ik wil een open Denemarken, maar ik wil ook een Denemarken dat effectief op slot is voor mensen die ons land niet willen", zei Løkke Rasmussen donderdag tegen journalisten toen hij zijn stem uitbracht.